Recht doen, oftewel: gerechtigheid. Het is een term die inhoudt dat recht wordt gedaan aan iemand die ten onrechte lijdt, maar ook aangeeft dat de veroorzakers van het leed worden gestraft.
In de Bijbel staat dat recht en gerechtigheid deel uitmaken van wie God is. Jezus gaf daar veel voorbeelden van, hij kwam op voor het recht van kwetsbare mensen (zie voetnoot 1) en laat daarmee zien dat gerechtigheid belangrijk is. Veel christenen volgen dit voorbeeld van Jezus en strijden daarom tegen onrecht, door bijvoorbeeld te delen van hun materiële of geestelijke rijkdom, of door op de bres te staan voor mensen die weinig te zeggen hebben in onze maatschappij.

Bekende voorbeelden hiervan zijn moeder Theresa of Martin Luther King, maar ook dichterbij huis zijn er voorbeelden te vinden. In Nederland zie je bijvoorbeeld hoe organisaties zich inzetten tegen mensenhandel (bijvoorbeeld van vrouwen die zo ongewild in de prostitutie belanden) of voor uitgeprocedeerde asielzoekers die geen kant op kunnen, zoals ‘De Vluchtkerk’

Lees meer

 

voetnoot 1)
In het Bijbelboek Johannes hoofdstuk 8 vers 1-11 kun je lezen hoe Jezus het opneemt voor een vrouw die gestenigd dreigt te worden omdat ze op overspel is betrapt. In het Bijbelboek Matteüs hoofdstuk 5 en 6 lees je hoe Jezus zijn volgelingen leert hoe ze in het leven mogen staan: met zorg voor kwetsbare mensen.

Lees meer