geg_gevoel-banner‘Ik heb geloofd en daarom zing ik’. Een christelijk gezang begint zo, in die volgorde. Maar kun je het ook omdraaien? ‘Ik zing en daardoor begin ik te geloven’?
Wie een kerkdienst bezoekt of een klassiek concert bijwoont – klassieke muziek is veelal religieus en in Europa christelijke muziek, denk maar aan het grootste deel van wat Bach geschreven heeft – zou die conclusie bijna kunnen trekken. De kerk staat door de eeuwen heen bol van muziek. Ook is er steeds meer goede, hedendaagse muziek die over geloof gaat.
Muziek kan iemand diep ontroeren. Muziek is een bijzonder krachtig medium. Muziek is een Godsgeschenk en vaak een genot om te maken of te beluisteren.

 

 Onzekere bron

 

Net als voor natuur geldt ook voor muziek dat niet alle muziek iets goeds voortbrengt. Een voorbeeld: de twee jongens die in het Amerikaanse stadje Columbine een bloedbad op hun school aanrichtten voor ze zichzelf van het leven beroofden, waren liefhebbers van de muziek van Marilyn Manson. Zijn teksten gaan voornamelijk over macht, religie, militarisme, seks en sadisme. Er zijn meer factoren te noemen die de jongens tot hun noodlottige daad brachten. Maar de muziek speelde wel een rol van betekenis.
Ook aan muziek zitten dus twee kanten. Muziek is een geschenk van God om van te genieten maar kan kennelijk ook op een verkeerde manier gebruikt worden.