De katholieke priester Henri Nouwen had een succesvolle carrière in de kerk. Hij promoveerde en ging lesgeven op gerenommeerde universiteiten in de VS. Toch miste hij een echt thuis in zijn leven. Hij vond dat door zijn docentschap op te geven en als pastor zijn leven te delen met gehandicapte mensen, bij wie hij ging wonen.
Deze zoektocht beschrijft hij in het boek ‘Eindelijk thuis’, dat een bestseller werd. Blijkbaar wordt het verlangen naar een thuis gedeeld. Net als de ervaring dat de echte nabijheid van God juist daar te vinden is waar onze zwakte een plaats kan krijgen.

De Benedictijn Anselm Grün noemt dit een ‘spiritualiteit van beneden’. Godservaring sluit vaak niet aan bij de hoogtepunten die wij met onze idealen willen bereiken. Integendeel, door je zwakten en tekortkomingen in te zien, ontstaat er ruimte voor echte ontmoetingen met God.

De Bijbel
In de Bijbel schrijft de apostel Paulus: ‘als ik zwak ben, dan ben ik machtig’. Dat lijkt onzinnig. Eerder vullen we in dat we ondanks zwakte toch nog kracht vinden om dingen te doen. Toch noemt de Bijbel onze zwakte als de plaats waar God bij uitstek zijn werk kan doen. Juist daar waar ik zwak ben, kan ik ervaren dat ik Gods hulp en kracht nodig heb. Juist daar zal ik Zijn liefde en zorg daadwerkelijk ontvangen. Zo ervaar ik God als ik zwak ben.