Waarom vieren we Hemelvaart?

Hij nam zijn leerlingen mee de stad uit, tot bij Betanië. Daar hief hij zijn handen op en zegende hen. Terwijl hij hen zegende, ging hij van hen heen en werd opgenomen in de hemel.

Lucas 24:50-51

Met Pasen staan we stil bij de dood en opstanding van Jezus. Op Goede Vrijdag wordt Hij als een misdadiger gekruisigd, om zo de straf voor de zonden van de mensen te dragen. Iedereen laat Hem in de steek, Jezus schreeuwt het uit, maar zelfs God zijn Vader heeft Hem op dat moment verlaten. Drie uur lang hangt Hij daar zo tussen hemel en aarde, dan nog een laatste schreeuw voor Hij sterft: “Het is volbracht”. Zijn lichaam wordt van het kruis gehaald en in een graf gelegd. Verdrietig trekken Jezus’ leerlingen hun conclusies: het is afgelopen. Ze hadden verwacht dat Jezus een koninkrijk zou gaan stichten, maar ze hebben zich vreselijk in Hem vergist.

Maar dan gaat het verhaal van Jezus opeens toch door! Nadat Hij drie dagen in het graf gelegen heeft staat Hij op uit de dood. Na de macht van de zonde, breekt Jezus nu ook de macht van de dood. Wat het einde leek, blijkt eigenlijk een cruciale stap in de komst van Gods rijk. Jezus zoekt zijn leerlingen op, eet men hen en praat over dit koninkrijk. En dan lijkt er opeens toch weer een einde te komen aan het verhaal van Jezus. Veertig dagen na zijn opstanding verlaat Jezus de aarde. Hij stijgt op naar de hemel, en keert terug naar zijn Vader.

Beteuterd kijken zijn leerlingen Hem na terwijl Hij uit het zicht verdwijnt. Laat Jezus hen nu weer in de steek? Wat is de zin van zijn opstanding uit de dood, als Hij daarna alsnog naar de hemel vertrekt? Net als bij Goede Vrijdag lijkt het verhaal van Jezus opeens een teleurstellend einde te krijgen. Maar opnieuw blijkt het in plaats daarvan een geniale stap in het vestigen van Gods koninkrijk. Met zijn hemelvaart bestijgt Jezus letterlijk de troon en neemt Hij plaats aan de rechterhand van zijn Vader. Vanaf daar regeert Hij nu zijn koninkrijk. Niet meer op een plaats, maar vanuit de hemel overal. Vanaf daar ontgaat Hem niets meer en is Hij altijd bij zijn leerlingen en vandaag ook bij ons. Zo is hemelvaartsdag een feestdag: het laat zien hoe Koning Jezus bij ons is en hoe God verder gaat met zijn machtig plan voor deze wereld.

Filmpje EO Denkstof – Hemelvaart